h

de Blokhut in voortbestaan bedreigd

26 september 2019

de Blokhut in voortbestaan bedreigd

Foto: SP

Uit de fractie.

Gisteravond tijdens de raadsvergadering, kwam het lot van het verenigingsgebouw “de Blokhut” aan de orde naar aanleiding van het inspreken van de heer Hans van Kampen van Museum Vreeburg. Zijn betoog was kort samengevat als volg:

Vanaf januari 2020 stopt het beheer in de persoon van mevrouw Cornelia Dubois-Ramaker en omdat er geen nieuwe bestuurders zijn gevonden om het stokje over te nemen. Als gevolg hiervan wordt de stichting “de Blokhut” (eigenaar van het gebouw) ontbonden. Het idee van de heer van Kampen is om het gebouw niet te verkopen, maar onder te brengen in een holding met daaronder de besturen van Museum Vreeburg, de Muziektuin en de Blokhut. Vanwege de aanstaande ontbinding van de stichting “de Blokhut” heeft de gemeente contractueel de mogelijkheid om het gebouw voor hetzelfde bedrag (+/- €120.000) terug te kopen van de stichting als waar het indertijd voor door de gemeente verkocht is. Geen wonder dat wethouder Jelle Beemsterboer dit in zijn beantwoording “een interessant bedrag” noemde, een schijntje voor een dergelijk pand op een dergelijke plaats.

Zowel de Seniorenpartij als de SP reageerden op dit verhaal en deze gebeurtenissen. Bij monde van onze fractievoorzitter Wim Rijnders wordt de opstelling van het college, met name die van wethouder Beemsterboer gehekeld. Het college heeft de mond vol over het belang van vrijwilligerswerk, maar wethouder Beemsterboer geeft er geen blijk van deze prioriteit over te nemen. Er is hooguit symbolische steun geboden, de gemeente heeft het af laten weten door het huidige bestuur niet substantieel te steunen in zijn zoektocht naar nieuwe bestuursleden. Er blijken ook al belangstellenden te zijn rondgeleid, nog voor er ook maar iets met de huidige huurders is overlegd. In zijn antwoord op de vragen van de SP en de Seniorenpartij noemt de wethouder het pand met zoveel woorden”een vastgoedobject” en wil “alle opties openhouden”. Hij gaat in gesprek met de huidige gebruikers, Museum Vreeburg en de Muziektuin, maar sluit ook verkoop aan een marktpartij niet uit, bijvoorbeeld een horeca ondernemer.

Overigens was wethouder Kruijt in haar beantwoording minder stellig (zij heeft o.a. Cultuur in haar portefeuille).

Wij als SP vinden dit uiteraard volstrekt onaanvaardbaar. Een gebouw dat meer dan 30 verenigingen herbergt, waaronder Buurtzorg en de functie vervult van een dorpshuis voor het centrum van Schagen, mag niet zomaar, omdat het de gemeente eenmalig geld oplevert, aan de inwoners van Schagen ontzegt worden! Meer dan 30 verenigingen dreigen dakloos te worden en de voorzieningen voor het vrijwilligerswerk worden weer verder uitgekleed.

Zoals u van ons gewend bent, laten we dit niet stilletjes gebeuren. We zijn op dit moment bezig met te bedenken hoe we de Blokhut de aandacht gaan geven die het verdient onder ander door middel van acties. Als u ook vindt dat de Blokhut het waard is om behouden te blijven voor de burgers van Schagen, volg ons dan op onze website, schagen.sp.nl of op Facebook. Wij houden u op de hoogte van de komende gebeurtenissen.

Link naar de raadsvergadering:

https://schagen.raadsinformatie.nl/vergadering/551858/Gemeenteraad%2024-...

Fragment begint op 22’54”

 

 

Fractie SP, Schagen

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier