h

Verroompottiseert gemeente Schagen?

18 februari 2024

Verroompottiseert gemeente Schagen?

Foto: SP

Het lijkt erop dat steeds meer mensen met een laag tot gemiddeld inkomen steeds moeilijker met vakantie kunnen gaan. De prijzen van bungalowparken zijn de laatste jaren omhoog geschoten. Ook in de gemeente Schagen is dat het geval. Betaalbare campings zijn schaars geworden. In Callantsoog kost een nacht kamperen in juli rond de € 50,00. 

Zijn mensen belangrijker dan geld? Voor sommige recreatieondernemers in Callantsoog en Waarland niet. Die ondernemers konden het lonkende geld niet weerstaan. Durfkapitalisten houden ze een flinke zak met geld voor hun neus en dan gaan ze om. De nieuwe eigenaars bouwen dan 'gewone campings' volledig om tot luxe resorts. De 'gewone' man heeft het nakijken en krijgt onvoldoende steun van het gemeentebestuur. Die staat erbij en lijkt er alleen maar naar te kijken.
Het is inmiddels een veel gebruikt begrip: roompottisering. Campings worden in snel tempo omgebouwd tot luxe parken met peperdure vakantiebungalows. Niet alleen vlak aan de kust vindt die roompottisering plaats maar ook meer landinwaarts. In Callantsoog gebeurt het op verschillende plekken, maar nu ook in Waarland. Het is een niet te stoppen fenomeen dat razendsnel om zich heen grijpt. Het gevolg is dat mensen met een smalle beurs niet meer op vakantie kunnen of de jaarplaats voor hun chalet of caravan kwijtraken. Het is voor hen te duur geworden. Ze moeten plaatsmaken voor meer draagkrachtige mensen die er flink wat euro's voor over hebben. De weinige overgebleven campings hebben inmiddels hun prijzen flink opgeschroefd. Vooral aan de kust.

De Callantsoger ondernemer Simon Zeeman kon de macht van het grote Roompot-geld niet weerstaan en verkocht zijn camping aan de Abbestederweg aan Roompot. Onder het merk ‘Quirios’ realiseerde de multinational een 90 bungalows tellend park onder de rook van Callantsoog. Roompot is met 200 parken in Europa één van de marktleiders in de vakantieparkenbranche en heeft een omzet van 400 miljoen. Inmiddels heeft Roompot Landal overgenomen en heeft nu zo’n 300 parken in bezit. Nederland is in snel tempo aan het ‘verroompottiseren’. Je kunt je afvragen of dat wel in het belang van de samenleving is.
En nu gebeurt het ook in Waarland. Mensen met een normaal inkomen zullen daar door draagkrachtige Nederlanders worden verdrongen. Op camping of zo je wilt recreatiepark De Luwe Stek wordt al heel lang niet alleen gerecreëerd of vakantie gevierd, maar ook 'simpelweg' gewoond. Omdat er niet voldoende 'gewone' woningen beschikbaar zijn, wordt een aantal chalets het hele jaar bewoond. Dat wordt gedoogd door de gemeente Schagen. De gemeente gaat er soepel mee om omdat deze mensen anders misschien geen dak boven hun hoofd zouden hebben.

De Luwe Stek in Waarland: klaar om te roompottiseren?
Foto: SP

De Luwe Stek in Waarland: klaar om te roompottiseren?

Nog niet eens zo lang geleden, in 2015, werden Lars en Jorine Haver de trotse eigenaren van De Luwe Stek. Maar nu hebben zij het verkocht aan miljonair Marien van Lambalgen. Blijkbaar hadden zij er nu genoeg van en kozen voor een flinke zak met geld. Naar verluidt incasseerden ze enkele miljoenen euro's. En nu zijn ze dus ook miljonair. Vaak blijkt geld belangrijker dan mensen. De bewoners van het park voelen zich dan ook door Lars enJorine Haver 'aan de goden overgeleverd'.
Zo'n god met meer dan genoeg geld is de Wekeromse ondernemer Marien van Lambargen die De Luwe Stek wil 'roompottiseren'. Naast een groot transportbedrijf bezit hij enkele recreatieparken die hij reeds eerder heeft geroompottiseerd. Van Lambargen wil De Luwe Stek grondig verbouwen en daarom moeten veel chalets verhuizen naar een ander deel van het park of gewoonweg verdwijnen. Van Lambargen wil er namelijk luxe vakantiehuizen op bouwen en er tevens een zwembad en een restaurant op realiseren. Zijn plannen zorgen voor grote consternatie bij de huidige bewoners, van wie er sommigen tientallen jaren tot volle tevredenheid op het terrein wonen. Er zijn bewoners die Lars en Jorine Haver terecht verwijten voor het grote geld te gaan en niet veel op te hebben met de bewoners. 'We moeten allemaal oprotten omdat het een luxe park moet worden. Er is geen plek meer voor ons,' aldus een boze bewoner.
Hoe staat het gemeentebestuur tegenover deze ontwikkeling? Krijgen de gedupeerde bewoners c.q. chaleteigenaren steun van de gemeente of krijgt Van Lambargen de vrije hand om zijn roompottiserende plannen in Waarland uit te voeren? Zal het gemeentebestuur onder de indruk zijn van de plannen van de rijke ondernemer? Of zullen de huidige recreanten en bewoners door het gemeentebestuur in bescherming genomen worden?
Het landsbestuur is in ieder geval op de hand van grote ondernemers. ‘Hugo de Jonge wil de verroompottisering van Nederland niet stoppen’, kopt Follow the money een artikel over de oprukkende luxe vakantieparken in Nederland, waardoor mensen met lage inkomens minder mogelijkheden hebben om op vakantie te gaan. Vaak verliezen zij hun jaarplaats en moeten plaatsmaken maken voor dure, luxe bungalows. Ook in Callantsoog en omgeving zien we dat proces, met kwalijke gevolgen niet alleen voor mensen met lage inkomens, maar ook voor de lokale bevolking en de natuur. In Callantsoog en Grote Keeten zijn het ondernemers zoals Tom De Graaf, familie Stam en Simon Zeeman die net als Lars en Jorine Haver kozen voor een flinke zak geld en geen oog hadden voor de gevolgen van de verkoop van hun eigendommen.

Foto: SP

Camping/bungalowpark  'Callassande': voorheen van Tom de Graaf, nu volledig geroompottiseerd

 

In 2012 werd Keetemer Tom de Graaf geïnterviewd voor een brochure van de Provincie Noord-Holland over familiebedrijven. De Graaf, destijds nog eigenaar van camping Callassande, toonde zich bezorgd over de toekomst van Groote Keeten. Al lopend over zijn camping dacht hij: ‘Wat als ik ooit stop, moet ik het terrein dan verkopen aan zo’n grote jongen die hier het zoveelste bungalowpark bouwt? De rillingen lopen over mijn rug. Een dergelijk scenario kan ik me niet voorstellen.’De ‘angst’ van De Graaf is uitgekomen. Hij heeft zijn camping toch maar verkocht aan ‘grote jongen’ Roompot. De rillingen op zijn rug maakten erg snel plaats voor een warm gevoel en een flinke zak geld. Morele twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon. En nu is hij ook miljonair. Wat geld niet allemaal kan doen met mensen!
Gaan grote recreatiebedrijven en kapitaalbezitters de dienst uitmaken in de gemeente Schagen? Het begint er wel op te lijken. In hoeverre kunnen Schagense ambtenaren en wethouder Simco Kruijer de druk van grote recreatieve ondernemers en hun lobbyisme weerstaan? Zullen ze bij hun beslissingen rekening houden met de minder draagkrachtige bewoners?
In Groote Keeten is de familie Stam van plan een megalomaan plan uit te voeren dat veel kapitaal zal gaan opleveren maar ten koste zal gaan van de kleine Keetemer gemeenschap. Het plan behelst voorlopig 62 zomerhuizen, maar zal uiteindelijk uitkomen op een aantal van 350. Het hele plan doet erg denken aan ‘Blauwestad’ in Groningen en het nooit gerealiseerde plan voor huizen in het ‘Wieringerrandmeer’, waar overigens ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wegens omkoping twee jaar gevangenisstraf voor uitzat en zijn koninklijke medaille moest inleveren. Geld corrumpeert.
De moraal van dit verhaal? De meeste mensen zwichten voor geld en zetten als het daarvoor nodig is al hun principes opzij. Als ‘grote jongens’ flink betalen vervaagt het normbesef. Uiteindelijk is het doel veel geld te verzamelen. Geld blijkt belangrijker te zijn dan de mensen die gedupeerd worden. Mensen moeten in dat geval beschermd worden door de overheid. Een grote verantwoordelijkheid voor wethouder Simco Kruijer. En voor de gemeenteraad...

 

Reactie toevoegen

U bent hier