h

Bushaltes Hollands Kroon aangepast voor gehandicapten dankzij SP'er Jeroen Muntjewerf

17 juni 2018

Bushaltes Hollands Kroon aangepast voor gehandicapten dankzij SP'er Jeroen Muntjewerf

Voor 2021 wil de gemeente Hollands Kroon 83 bushaltes verbeterd hebben voor gehandicapten. SP-lid Jeroen Muntjewerf voerde daar jarenlang actie voor. De provincie had al jaren een subsidieregeling voor het aanpassen van haltes. Maar Jeroen wees er herhaaldelijk op dat gemeenten daar geen gebruik van maakten: "Daarover had ik ook weer met de gemeente Hollands Kroon contact opgenomen." En nu heeft Hollands Kroon bij de provincie wel 1,6 miljoen subsidie aangevraagd.

Bij zijn acties voor verbetering van de toegankelijkheid schakelde
Jeroen meer dan eens de regionale pers in. Daarvan getuigen artikelen in het Noordhollands Dagblad met koppen als 'Bushaltes obstakel voor rolstoelers' en 'Blokkades bij bussen'. Jeroen is daarin ook te zien als berijder van verschillende types gehandicapten voertuigen. Hij weet waarover hij praat. Of hij tevreden is met het besluit van Hollands Kroon? "Nou ja ik ben er op zich wel tevreden over. Maar de subsidieregeling geldt alleen voor haltes op lijnen die na 22 juli 2018 nog bestaan. Aan de haltes van bijvoorbeeld lijn 158 Hippolytushoef - Anna Paulowna - Den Helder gebeurt dus niets. Want die wordt volgende maand opgeheven. Daar heb je dus niks aan. Geen aangepaste haltes, en geen bus meer. Dat is niet zoals we het liever hadden gezien. Het werkt niet als de provincie buslijnen blijft afschaffen. Ik wil ook weten of het opheffen van buslijnen niet in strijd is met  het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Daar moet de SP in de Tweede Kamer maar eens vragen over stellen."
Als de provincie de subsidie aan Hollands Kroon toekent, moeten de aanpassingen van de haltes voor 1 januari 2021 uitgevoerd zijn.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier