h

Opheffen buslijnen in de Noordkop

16 maart 2018

Opheffen buslijnen in de Noordkop

"Drie miljoen extra voor openbaar vervoer in Noord-Holland Noord". Dit staat boven een persbericht dat de provincie vandaag heeft uitgegeven. "Een leugenachtig persbericht", aldus SP-statenlid Marnix Bruggeman: "Per 22 juli worden elf buslijnen geheel of gedeeltelijk opgeheven. Nog eens drie lijnen in Den Helder gaan de helft minder vaak rijden." 

De opheffingen en inkrimpingen leveren elk jaar een besparing van vele miljoenen op. Naar aanleiding van een storm van protest wil de provincie nu een paar bezuinigingen terugdraaien. Het persbericht van de provincie noemt dit "ruim drie miljoen euro extra vrijmaken om de komende tien jaar te investeren in het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord."

Bruggeman: "Het gaat om een paar ritjes in de spitsuren die alsnog mogen blijven rijden. Je moet maar durven. Eerst alles wegbezuinigen. Dan na alle protesten een paar busritjes weer terugzetten in de dienstregeling. En dat dan verkopen als 'investeren'." Het bedrag van 3 miljoen is volgens de SP ook misleidend. Dit bedrag wordt uitgesmeerd over een periode van tien jaar. Het gaat dus om drie ton per jaar.

Welke lijnen per 22 juli wegbezuinigd worden is officieel nog steeds geheim. In een vergadering van de statencommissie Mobiliteit op 22 januari probeerde de SP herhaal­delijk van gedeputeerde Post (VVD) te weten te komen welke lijnen verdwijnen. Zij weigerde echter opening van zaken te geven. Colleges van burgemeester en wethouders van de getroffen gemeenten hebben op 26 februari wel een brief van de provincie gehad. 

Voor de regio Schagen ziet op dit moment het plaatje er zo uit:
Lijn 150 Schagen - Alkmaar wordt opgeheven
Lijn 151/155 rijdt alleen nog tussen Alkmaar en Petten (ECN)
Lijn 652 Schagen-Den Helder (de scholieren bus) er worden enkele ritten toegevoegd.
Lijn 152 Rijdt nu alleen nog tussen Schagen en Callantsoog
Lijn 157 wordt opgeheven; wordt nu lijn 156 tussen Warmenhuizen en Schagen echter alleen overdag.
Lijn 158 wordt opgeheven (Den Helder-Anna Paulowna- Hippolytushoef).
Er komt waarschijnlijk een belbus tussen Breezand en Anna Paulowna.

De conclusie is dan ook dat als doekje voor het bloeden alleen een paar ritjes met de scholierenbus extra worden gereden. Hiermee zijn we als SP niet eens, en zullen daarom blijven strijden voor behoud van de minimale busvoorzieningen in de regio!

Reactie toevoegen

U bent hier