h

Geen Zorgcowboys maar Zorgfonds

8 augustus 2016

Geen Zorgcowboys maar Zorgfonds

Al weer een Thuiszorgorganisatie failliet. Ditmaal was de beurt aan ‘Thuiszorg Noord-Holland’ die een overkoepelende stichting had, genaamd ‘Stichting Zorgbedrijf’. Bij zo’n faillissement verliest eigenlijk iedereen: de zorgvragers, de zorgverleners én de gemeente. De zorgvragers liggen wakker en vragen zich af wie ze de volgende dag zorg gaan verlenen. Zorgverleners liggen ook wakker en vragen zich af hoe ze de hypotheek moeten betalen nu ze geen betaald werk meer hebben. De gemeentelijke ambtenaren kunnen weer aan de slag om een ander bedrijf te strikken om zorg te gaan ‘leveren’. Hebben die laatste hun werk dan wel goed gedaan? Hadden ze niet beter in zee kunnen gaan met een meer solide bedrijf? Het lijkt er op dat de gemeente zo weinig mogelijk wil uitgeven aan zorg en ‘voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten’. Door een goedkope zorgaanbieder wordt wel kwaliteit beloofd, maar het zal wel door gemeenteambtenaren moeten worden uitgezocht of die kwaliteit ook geleverd kan worden.

Iedereen heeft verloren, behalve de directeur van het failliete bedrijf. Die eigende zich nog even snel in 2014 een salaris toe van 174.240 euro. Op de valreep kon hij zo nog even zijn bankrekening aanvullen. Hoeveel heeft hij zich in 2015 en 2016 toegeëigend? Die exorbitante salarissen komen uit de Wmo-pot van de gemeente. De Wmo is bedoeld om mensen die hulp nodig hebben te ondersteunen met zorg of hulpmiddelen. De Wmo is niet bedoeld om indirect de luxe speeltjes van zorgdirecteuren te bekostigen.

Het verschijnsel ‘zorgcowboys’ grijpt snel om zich heen. Hans Otten was zo’n cowboy. In 2013 ontving hij 100.000 euro voor een jaartje werk. Waarschijnlijk zag hij toen al dat het met zijn bedrijf wat minder ging en zorgde hij ervoor dat hij het jaar daarna bijna twee keer zoveel zag bijgeschreven op zijn bankrekening. ‘Plukken nu er nog wat te plukken valt’ zal hij hebben gedacht. Cowboys hebben vrij spel in het ‘wilde westen’ van de  zorgwereld. Dat is een gevolg van de privatisering van zorg.

Het ziekenfonds is de nek omgedraaid en maakte plaats voor een woud van zorgverzekeringen. Ook hier speelt privatisering een dubieuze rol. En hier zie je hetzelfde verschijnsel. Directeuren die tonnen verdienen en zoveel mogelijk zorg niet in het pakket opnemen. Waarom zit het verzorgen van je gebit niet in het pakket? Waarom moet je een hoog eigen risico betalen? Waarom is de premie zo hoog terwijl er miljoenen in de ‘reservepot’ zitten?

Het wordt hoog tijd het wilde westen van de zorgcowboys een halt toe te roepen. Een eerste stap wordt gezet door de promotie van een Nationaal ZorgFonds. Alle zorgverzekeringen afschaffen en één Nationaal ZorgFonds voor alle Nederlanders is de remedie. Zonder eigen risico. Mét tandarts en fysiotherapie. Dat zou pas sociaal en solidair zijn. Op dat gebied zullen de cowboys dan geen kans meer krijgen…

 

Reactie toevoegen

U bent hier