h

Leegstand Winkels

19 mei 2016

Leegstand Winkels

Het gaat ongemerkt, maar af en toe staat er weer een winkel leeg in Anna Paulowna. En ze blijven leeg. Ik vraag me ook wel eens af hoe het komt dat winkels dichtgaan. In Anna Paulowna slaat de leegstand om zich heen, maar zo erg als het in Den Helder is, lijkt het hier vooralsnog niet. Wel hebben we een ruime keus aan supermarkten en de Hema is er nog: maar hoe lang nog?

Foto: SP

De huren die voor de winkelpanden gevraagd worden, zijn schrikbarend hoog en passen niet bij een tijd van economische neergang. Het is een tijd waarin de consument zijn broekriem moet aansnoeren. De gemiddelde consument heeft met gelijkblijvende salarissen en dalende pensioenen steeds minder te besteden. De koopkracht van mensen met een minimuminkomen is behoorlijk achtergebleven. Zij hebben geen geld om producten te kopen bij onze middenstanders. Alles gaat op aan etenswaren. Soms is daar zelfs niet eens geld genoeg voor en zijn zij aangewezen op een gratis pakket eten van de voedselbank.

Het is wel duidelijk waarom de winkels in Anna Paulowna leegstaan. De inwoners hebben steeds minder geld te besteden. Het wordt hoog tijd dat de welvaart wat gelijker verdeeld gaat worden. Dat is ook goed voor onze ondernemende middenstand…

Foto: SP

Ondertussen is het vrijwel zeker dat het Makado-centrum in Schagen mag uitbreiden. Het is de bedoeling dat er 3000m2 vloeroppervlak voor winkels bij komt. Terwijl ook in Schagen er diverse lege winkelpanden zijn. Dit lijkt toch sterk op het bouwen voor leegstand; een actie van een projectontwikkelaar die te maken heeft met de vastgoedcyclus (ook wel varkenscyclus genoemd). In tijden van een ruime markt bouwen/uitbreiden en in tijden van veel vraag duur verhuren. Maar of dit voor Schagen zo gaat werken?; de tijd zal het leren!

Reacties

Niet alleen in het vastgoed zijn varkenscycli te zien, maar ook in allerlei andere sectoren: in het onderwijs bijvoorbeeld en ook in de Zorg. Op een gegeven moment lijkt een docentenopleiding in een bepaald vak heel aantrekkelijk, omdat er veel vraag naar is en het goed verdient. Er melden zich veel mensen aan voor die opleiding, zodat er veel gediplomeerde docenten bijkomen en er te weinig werkplekken voor zijn. Gevolg: werkloze docenten en een opleiding die minder aantrekkelijk is geworden voor nieuwe studenten. Een cyclus begint steeds met een tekort in de markt en eindigt met een overschot...

Reactie toevoegen

U bent hier