h

Jaarverslag SP fractie 2015

10 maart 2016

Jaarverslag SP fractie 2015

Het jaar 2015 stond vooral in het teken van de drie decentralisaties. Taken als huishoudelijke hulp, jeugdzorg en re-integratie op de arbeidsmarkt kwamen allemaal op het bordje van de gemeenten terecht. In Schagen hebben deze veranderingen grote gevolgen gehad waar de SP-fractie steeds erg duidelijk over is geweest. Zo is er meteen in de eerste raadsvergadering besloten om de Huishoudelijke Hulp 1 stop te zetten. Daar hebben wij natuurlijk hevig tegen geprotesteerd, maar tevergeefs. Dat betekent dat mensen die eerst nog gewoon hun thuiszorg krijgen deze nu niet meer zullen krijgen onder het mom van zelfredzaamheid. Ook op andere gebieden in het zogenoemde ‘Sociaal Domein’ hebben we onze stem laten horen. Zo heeft de SP-fractie zich gekeerd tegen het verplicht laten werken van mensen in de bijstand en gepleit voor ruimere grenzen bij het bepalen van inkomens en vermogens om in aanmerking te komen voor voorzieningen uit de WMO.

Een ander gevoelig onderwerp was het accommodatiebeleid waarbij de gemeente steeds minder verantwoordelijkheid wilde nemen voor het onderhoud van de sportvelden. De SP heeft steeds gepleit dat als je de keuze maakt om taken over te dragen naar de sportverenigingen zij daar wel genoeg geld voor moeten krijgen. Uiteindelijk is het plan van tafel gegaan, maar daartegenover stond wel dat de OZB met 9% werd verhoogd en er geld uit de WMO is gehaald om de sportvelden te kunnen blijven onderhouden. Een zeer slechte zaak volgens ons, aangezien er ook op andere manieren geld beschikbaar kon worden gemaakt.

Vaak wordt in Schagen gezegd dat er beleid is ‘omdat het niet anders kan en er geen geld voor is’. Dat is natuurlijk onzin. Politiek is keuzes maken en dat er andere keuzes mogelijk zijn bewees onze tegenbegroting. Daarbij koos de SP ervoor om wel geld vrij te maken voor het in stand houden van de huishoudelijke hulp, geld te besteden aan de verenigingen en ook nog eens de OZB-belasting niet te verhogen. Daarentegen werd er wel bezuinigd op het personeel van de gemeente, dure dienstauto’s en promotie van de gemeente. Deze voorstellen werden echter zonder veel discussie naar de prullenbak verwezen door de andere partijen zonder echt serieus te kijken naar de voordelen van onze alternatieve begroting.

Ook op het gebied van ruimtelijke plannen gebeurde er in 2015 genoeg. Zo werden de plannen voor Petten en de strandhuisjes van Groote Keeten besproken. Ons standpunt was daarbij steeds daar economische belangen niet boven milieu- en natuurbelangen mogen staan. Daarnaast zijn er afgelopen jaar afspraken gemaakt met de Wooncompagnie om meer huurwoningen te gaan bouwen. Een goed streven, maar hier hebben we wel bij aangemerkt dat het wel van belang is om ook in de lagere huursector en voor jongeren meer bij te gaan bouwen. Aan beiden is namelijk nog een grote vraag.

Naast al deze zaken hebben we ook in Schagen te maken gekregen met de vluchtelingendiscussie. Net als andere gemeenten in Nederland is er aan Schagen gevraagd om te kijken naar mogelijke opvanglocaties. In Petten hebben we deze gevonden. In een uitgebreid stuk op de website is beschreven waarom de SP heeft gekozen hiermee in te stemmen ondanks dat de Dorpsraad van Petten hier heel kritisch op was. Naast Petten staat de SP-fractie ook achter het plan om te kijken naar de mogelijkheden voor een opvanglocatie in Schagen zelf. Wij vinden dat we een plicht hebben om menswaardige opvang te bieden aan iedereen die naar Nederland vlucht en dat ook onze gemeente daar een steentje aan kan bijdragen.

Al met al was het een druk jaar waar de SP-fractie op een aantal belangrijke dossiers haar stem heeft laten horen en wat we ook in 2016 zullen blijven doen!

Jan-Pjotr Komen
Fractievoorzitter

 

Reactie toevoegen

U bent hier