h

Debatavond Zorg

19 november 2014

Debatavond Zorg

Debatavond Zorg

Op 14 november was er een debatavond over de zorg, georganiseerd door de SP afdeling Schagen.

Dit vond plaats in “het Oude Slot “ in Schagen onder leiding van Jeanne Pouw, voorzitter van de SP afdeling Schagen.

De avond werd bezocht door circa 25 mensen.

Deelnemers aan het debat waren:

Marcel Olierook, SP wethouder in Enkhuizen, Henk van Gerven, 2e kamerlid voor de SP, Ben Blonk, PvdA wethouder van Schagen en Wim Rijnders, commissielid Samenlevingszaken voor de SP, te Schagen en uiteraard kon er van uit het publiek gereageerd worden.

De stellingen waren:

1. Bezuinigingen op de zorg is het verplaatsen van problemen.

2. De zorg blijft betaalbaar voor iedereen.

3. Robots kunnen mensen vervangen.

Wat stelling 1 betreft: Over deze stelling liepen de meningen uiteen. Wethouder Blonk vond dat de bezuinigingen vooral kansen bieden; Er moet meer cohesie tussen mensen komen.

Henk van Gerven benadrukte dat de AWBZ gelden niet uitgegeven zijn, daar waar ze voor bedoeld waren: de zorg. Zou dit wel gebeuren, dan is er voldoende geld om de problemen in de zorg op te lossen. Daarbij stelde hij dat de zorgverzekeraars 9 miljard euro aan reserves hebben, terwijl de zorgpremie weer wordt verhoogd.

Eugeen Hoekstra, vanuit het publiek wees er op dat het aantal mantelzorgers en vrijwilligers in de Noordkop een stuk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Hij had dan ook bedenkingen in het nog méér inzetten van mantelzorgers en vrijwilligers.

Wim Rijnders maakte duidelijk dat de stelling nu al van kracht is. Het eigen risico bedraagt €375,- en nu melden huisartsen al dat er zorgmijders zijn, omdat ze niet doorgestuurd willen worden naar specialisten.

Marcel Olierook pleitte voor samenwerking tussen de gemeenten( wethouders). Daar waar iets in de ene gemeente al goed geregeld is (samenwerking verbonden partijen jeugdzorg Enkhuizen), kan als lering dienen voor andere gemeenten.

Wat stelling 2 betreft was bijna iedereen het eens dat het oude ziekenfonds weer terug zou moeten komen en dat we af moeten van de privatisering van de zorg.

Wat stelling 3 betreft waren er veel opmerkingen dat robots een aanvulling kunnen zijn op menselijke zorg, maar dat robots niet in plaats van menselijke zorg alleen moet en kan komen.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier