h

Jaaroverzicht 2013 van de fractie.

6 januari 2014

Jaaroverzicht 2013 van de fractie.

Het is januari 2014 en de nieuwe gemeente Schagen bestaat dus nu een jaar. Een mooi moment om terug te kijken wat er allemaal is gebeurd in de gemeente en wat de SP allemaal heeft gedaan in de gemeenteraad. Toen we in november 2012 met één zetel werden verkozen maakten we ons geen illusies. Een grote rol zou voor de SP niet zijn weggelegd. Desondanks was ons streven om wel het SP-geluid duidelijk te laten horen in Schagen. En dat is volgens mij aardig gelukt.
Dit begon al in de eerste vergadering op 3 januari. Hierin kwamen we met een heleboel voorstellen, onder andere om de ‘vergoeding’ (1157 euro per maand) die de gemeenteraadsleden krijgen te verlagen en om de onnodige subsidie aan Sail Den Helder te schrappen.
In de maanden die volgden kwamen er zowaar een aantal succesjes. Samen met het CDA hebben we voor elkaar gekregen dat de gemeente zich uitspreekt tegen een provinciefusie en dat we afstand nemen van de landelijke bezuinigingen op de huishoudelijke verzorging.

Een van de dossiers die dit jaar speelden in de nieuwe gemeente was onder andere de verkoop van het voormalige gemeentehuis van Zijpe in Schagerbrug. Hierbij waren twee biedingen: Of een grote supermarkt of een huisvestinglocatie voor arbeidsmigranten. Voor ons was deze keus niet te maken, want wij vonden dat er eerst moest worden  gekeken of er geen andere mogelijkheden waren zoals woningbouw of kleinschalige voorzieningen zoals een buurtsuper of een cultureel centrum. Gelukkig heeft het college dit uiteindelijk ook ingezien en worden nu ook deze opties opengehouden.

De komende jaren komen een groot aantal taken op de schouders van de gemeenten te liggen. Zo wordt de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg, AWBZ en de uitvoering van de participatiewet (Wajong en WsW). Dit gaat echter gepaard met een grote bezuiniging. Het wordt ook voor onze gemeente dus een grote uitdaging om daar goed mee om te gaan. De afgelopen maanden is er veel voorbereid, en we zullen de komende jaren er scherp op toezien dat deze taken ook goed worden uitgevoerd door de gemeente Schagen.

De zaak die voor het meeste ophef heeft gezorgd was natuurlijk het Slot in Schagen. Voor de zomer waren er geluiden dat de exploitatie van het Slot door Igesz gedaan zou gaan worden. Een slecht plan omdat het Slot niet in commerciële handen dient te komen, omdat het een algemeen belang dient. Hierover zijn toen vragen gesteld in de raad en die werden steeds maar niet beantwoord, totdat de mededeling kwam dat het college toestemming had gegeven om hiervoor daadwerkelijk toestemming te geven. Een debat volgde en SP diende samen met de gehele oppositie een motie van wantrouwen in tegen wethouder Bouwes omdat die ons te laat en verkeerd geïnformeerd had. Helaas vond de coalitie dat er niks aan de hand was en kon wethouder Bouwes gewoon blijven zitten. In de volgende raadsvergadering stelde de SP een groot aantal vragen, onder andere over de juridische gevolgen, over uitspraken van de wethouder, en over het handelen van de wethouder. De  wethouder was (met steun van de nieuwe burgemeester en de coalitiepartijen) zo arrogant om ze niet te beantwoorden. Hij wilde (of durfde) dus geen verantwoording af te leggen voor zijn handelen.  Hierop besloot de oppositie dat de begrotingsvergadering die de week erop was te boycotten omdat er met wethouder Bouwes toch niet te praten viel.
Hoe gaat het nu verder met het Slot? Bemiddelaar van de Kruit heeft uitgezocht dat het juridisch niet meer te voorkomen is dat Igesz de Ridderzaal van het Slot mag exploiteren voor de komende vijf jaar. Wel zullen we januari in de gemeenteraad weer spreken over deze zaak en wat ons betreft moet wethouder Bouwes nu wel verantwoording afleggen en zullen wij ervoor pleiten om het Slot terug te kopen zodat er nieuwe bestuurders kunnen worden aangesteld die wel het publieke belang van het Slot voorop stellen!

De gemeente Schagen kwam in september negatief in het nieuws toen Zembla een aflevering wijdde aan het zogenaamde Social Return-beleid. Hierbij worden bedrijven die gemeente diensten uitvoeren verplicht om een percentage mensen uit bijvoorbeeld de bijstand aan te nemen. Een goed streven natuurlijk, maar niet als dit ten koste gaat van regulieren banen waardoor ervaren mensen werkloos raken door dit beleid. Hierop heeft de SP vragen gesteld en kwam het antwoord dat dit beleid goed werkt omdat mensen die net werkloos raken makkelijk weer aan een nieuwe baan zullen komen… Een ongelooflijk naïeve gedachte natuurlijk als je bedenkt dat de werkloosheid nog steeds stijgt. In 2014 zal de SP dan ook pleiten voor aanpassing van dit beleid, zodat er voor mensen uit de bijstand banen worden gecreëerd zonder dat dit ten koste gaat van bestaande banen.

Dit jaarverslag is ondertussen vrij uitgebreid, maar er is natuurlijk nog veel meer gebeurd in het afgelopen jaar: Zo komt er toch een weg tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn (bekend als de Middenroute, waarbij wij aangegeven hebben eerst alternatieven te willen en garanties voor de veiligheid), bezuinigt de gemeente de komende 5 jaar 6 miljoen, waarvan het grootste deel op het zogenoemde Sociale Domein (o.a. subsidies, uitkeringen en zorg) en wordt het Makado-centrum tegen de zin van de SP toch uitgebreid.

In 2014 is zoals gezegd onze grootste opgave om te zorgen dat de gemeente de nieuwe taken goed voorbereid zodat er geen mensen buiten de boot vallen. Daarnaast zullen wij ervoor blijven pleiten dat het gemeentebestuur meer moet luisteren naar wensen van onze inwoners, en vooral die van de verschillende kernen in onze gemeente.

Jan-Pjotr Komen

Reactie toevoegen

U bent hier