h

Reactie SP op de meerjarenvisie van de Gemeente Schagen

2 juli 2013

Reactie SP op de meerjarenvisie van de Gemeente Schagen

Reactie van de SP op de Meerjarenvisie 2014-2018 van de Gemeente Schagen.  Uitgesproken op 2 juli 2013 in de gemeenteraad.                                                        

De nieuwe gemeente Schagen bestaat nu ruim een half jaar, en in dat half jaar is al het nodige gebeurd hier in deze raadszaal. Vandaag is echter niet het moment om daarop terug te kijken, maar het moment om te beslissen hoe we de komende jaren onze gemeente gaan vormgeven.

Wat de SP betreft moet dat volgens een helder visie waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit centraal staan. Dat betekent dat wij als gemeente zorgen dat alle mensen in onze gemeente zich maximaal kunnen ontwikkelen, dat wij iedereen op dezelfde manier behandelen en dat we zorgen dat er onderlinge solidariteit is tussen alle mensen in onze gemeente.
Wat deze visie concreet betekend voor Schagen zal ik zo meteen op ingaan, nadat ik de meerjarenvisie van het college heb besproken.

Meer werk en een duurzame zelfredzame samenleving…
Wie kan daar nou tegen zijn? Wij niet in ieder geval, maar achter de betekenis van deze visie gaat wel gewoon een structurele bezuiniging van 6 miljoen schuil.
Mooie woorden voor iets wat helemaal niet zo mooi is. We willen de beste gemeente van Nederland worden (en dat is nog een hele klus aangezien we laag op de lijst stonden op de vorige week gepubliceerde lijst van Elsevier), maar we moeten dat doen met minder geld.
Een grote opgave dus!  De meerjarenvisie gaat er echter vanuit dat mensen allerlei zaken, van culturele instellingen tot aan hun eigen straat zelf in stand houden. Een zelfredzame samenleving dus. Maar in onze ogen is dit een wel erg naïeve opvatting:  We geven geen geld meer uit en het komt vanzelf wel goed… Maar de mensen die moeten zichzelf straks blijkbaar opdelen op al het werk dat zij zelf moeten gaan doen te kunnen uitvoeren: Naast je baan en je kinderen straks ook nog de zorg voor de buurvrouw die uit het verpleeghuis komt, de stijgende aantal kantinediensten bij de verenigingen en ook nog eens buurtagentje spelen  omdat je zogenaamd ketenpartner bent in het veiligheidsdomein…
In de meerjarenvisie wordt 29 keer het woord duurzaam gebruikt. Hiervan wordt deze maar in één geval gekoppeld aan een beter milieu. Een merkwaardige constatering, aangezien we volgens mij allemaal vinden dat de gemeente een rol moet spelen in de verbetering van ons milieu.
Tot zover over de algemene visie.

Dan zal ik nu de afzonderlijke hoofdstukken behandelen.
In hoofdstuk in wordt gesproken over het economisch domein, dat het minste te voorduren heeft met de voorgestelde bezuinigingen. Zoals eerder gezegd is de doelstelling dat er meer mensen aan het werk gaan een doelstelling waar we het hier allemaal over eens zullen zijn, maar bij een aantal specifieke voorstellen zal ik enkele kanttekeningen plaatsen. Zo wordt er gesproken over de vermindering van de regeldruk. Dit juichen wij toe, maar wij zouden ook graag zien dat de handhaving verbeterd en wellicht de sanctionering wordt verscherpt (dit zou ook weer inkomsten op kunnen leveren…).  Verder wordt er met geen woord gerept over startende ondernemers en hoe we die kunnen ondersteunen, terwijl deze in onze ogen een belangrijke functie hebben in het zorgen voor meer werk in onze gemeente. Wel wordt voorgesteld dat de gemeente zelf extra stageplaatsen zal leveren, maar zijn deze dan gericht op alle opleidingsniveaus? Dit is van belang aangezien het grootste aantal werklozen zich bevindt in de groep laagopgeleiden.

Dan het sociaal domein, waar maar liefst 3,1 miljoen op moet worden bezuinigd volgens het college. Zoals eerder gezegd wordt er vanuit gegaan dat men alles zelf maar oplost, zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat dit ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren. Ook wordt er in een bijzin gesproken over mogelijke budgetaanpassing op het lokale onderwijsbeleid. Dit zou volgens een toelichting van de wethouder inhouden dat er gekort gaat worden op o.a. logopedie en de avondschool. Een slechte ontwikkeling in onze ogen, aangezien deze zaken juist onmisbaar zijn willen mensen zelfredzaam zijn.
Verder zal het veiligheidsbewustzijn worden vergroot en dat doen we door samen te werken met de ketenpartners. Een erg vage alinea als je het mij vraagt en we moeten er voor waken dat men niet voor eigen rechter zal gaan spelen. Over veiligheid gesproken: een van de zaken die deze coalitie wil gaan doen is om te gaan lobbyen voor de verhoging van de snelheid op de N9 naar 100 km per uur. Dit terwijl dit een van de meest onveilige wegen in de regio is, waardoor een verhoging van de snelheid mogelijk leidt tot meer onveilige situaties en zelfs ongelukken.
De grootste bezuinigingspost zijn de sport en buurtvoorzieningen. Maar liefst 1,27 miljoen wil het college hierop bezuinigen. Ze gaan er vanuit dat deze voorzieningen zichzelf kunnen bedruipen, maar de vraag is waar ze dat op baseren. In mijn ogen is de hoop de vader van de gedachte en moeten we vrezen voor het voortbestaan voor onze voorzieningen als we deze botte bezuinigingen gaan doorvoeren.

Het hoofdstuk burger en bestuur gaat gepaard met een bezuiniging van 1,3 miljoen. Hier worden onder andere ook extra inkomsten ingeboekt, maar we weten allemaal dat dit betekent dat de lasten van de burgers omhoog gaan. Iets wat we in tijden van crisis juist niet zouden moeten willen. Ook is het niet helder waar deze inkomsten vandaan moeten komen.
De eigen organisatie wordt maar minimaal getroffen door bezuinigingen in deze meerjarenvisie. Ons werd echter beloofd dat een fusie zou zorgen voor een effectievere en dus goedkopere organisatie. Waarom is dit dan niet mogelijk? Verder wordt er maar liefst 50.000 bezuinigd op de raad en de griffie. Een belachelijk laag bedrag natuurlijk in vergelijking met de totale bezuinigingsopdracht. Als wij als raad onze vergoeding met 20% zouden verminderen (wat ik in januari heb voorgesteld) zou dat al een besparing van ruim 80.000 euro per jaar opleveren.

Al met al dus een naïeve en ongebalanceerde meerjarenvisie waarbij het sociaal domein onevenredig wordt getroffen en de eigen organisatie buiten schot blijft. Vandaar ook mijn motie waarin wij pleiten voor een eerlijkere verdeling van de lasten.

 

Reactie toevoegen

U bent hier