h

Van goede huize

5 mei 2017

Van goede huize

Foto: SP

 

Tijdens de regioconferentie te Amsterdam kwam volgens zeggen Ferdinand Domela Nieuwenhuis ter sprake. We zouden een voorbeeld aan hem kunnen nemen. Maar om hem te evenaren moet je van ‘goeden huize’ komen, net als Nieuwenhuis zelf.

Hij was één van de eerste Nederlandse socialisten die in de negentiende eeuw ten strijde trok tegen het kapitalisme. Hij was geen arbeider, maar dominee. Later in zijn leven werd hij overtuigd atheïst. Hij hoefde niet te werken omdat hij een vermogend man was. Als goed redenaar wist hij velen te ‘bekeren’ tot het socialisme. Door een weelderige haardos en lange baard te laten staan probeerde hij zoveel mogelijk op Jezus te lijken.

Nieuwenhuis was tegen Kerk, Koning, Kapitaal, Kazerne en Kroeg. Toen hij een kritisch artikel schreef, waarin hij Koning Willem III Koning Gorilla noemde, verdween hij een jaar in de gevangenis voor majesteitsschennis.

Er is een museum aan Nieuwenhuis gewijd. In Heerenveen kun je zijn werkkamer bewonderen en zelfs geluidsfragmenten van zijn opzwepende toespraken beluisteren. Een bezoekje aan dit museum is eigenlijk een must voor een overtuigde socialist... 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier