h

Acht uur werken

26 april 2017

Acht uur werken

Foto: SP
Op 1 mei vieren we de dag van de arbeid. In veel landen is de eerste mei een betaalde vrije feestdag. In Nederland niet. De vakbonden zijn niet bij machte geweest om er voor ons allemaal een betaalde vrije dag uit te slepen.

Jammer, want het is een dag waarop we denken aan al die mannen en vrouwen die in het verleden hebben gestreden (in SP-jargon: geknokt) voor een achturige werkdag. In een tijd waarin arbeiders werden uitgebuit door ze tegen een schamele beloning tot wel 16 uur per dag te laten werken. De socialistische mannen en vrouwen van weleer hebben bloedige offers gebracht bij het vechten voor een menswaardig bestaan. Op de barricaden hebben zij gestaan om sociale rechten af te dwingen.

Op 1 mei wordt er weer gedemonstreerd. Nu niet voor een achturige werkdag, maar om er de aandacht op te vestigen dat het niet goed gaat met arbeid en inkomen in Nederland. In sneltreinvaart worden sociale voorzieningen afgebroken. De werkgelegenheid neemt af en het peil van de (minimum) lonen stagneert.  Maar wie gaan er demonstreren bij de Dokwerker? De arbeiders? Wie noemt zich tegenwoordig nog arbeider? We zijn met een mooi woord werknemer of medewerker geworden. Toch zijn er anno 2017 veel weinigverdieners die vaak onder het bestaansminimum leven en worden uitgebuit. Denk bijvoorbeeld maar aan al die ZZP’ ers.  

Is het niet hoog tijd om te protesteren tegen een beleid dat mensen verarmt en in de schulden steekt? Wat doen de vakbonden hier tegen? Het is namelijk hoog tijd dat zij massaal opstanden en stakingen organiseren tegen de privileges die de gevestigde orde zich heeft toegeëigend. Tegen een elite die zich ten koste van anderen mateloos verrijkt.

Op de dag van de arbeid moet er meer aandacht worden gegeven aan een voor iedereen bereikbaar leefbaar inkomen en daarmee een menswaardig bestaan. Want het gaat in de eerste plaats om brood op de plank, een dak boven je hoofd en goede gezondheidszorg: zaken die onder druk staan door een overheidsbeleid dat altijd voorrang geeft aan de rijke, machtige ‘bovenlaag’… 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier